Dessa Insanely Soft Deadstock Cashmere tröjor kommer med en sida av modehistoria

Personligen är Plyknits tröjor en okomplicerad lyx. Tillverkad från deadstock cashmere i Carolyn Yims familjeatelier i Hong Kong är kardanerna, turtlenecks och leggings märkbart fluffigare och mjukare än helt nya cashmere stickar, till stor del beroende på hur textilproduktionen har förändrats. (Nya kashmirgarn tenderar att vara lite grövre och lägre kvalitet, och det är nästan omöjligt att hitta vissa plys eller vikter längre.) Yims lager sträcker sig över tre generationer, mycket av det går tillbaka till början av 90-talet när hennes mormor producerade Stickade kläder för John Galliano hos Christan Dior; De har fortfarande några storlekar av pointelle "blom tatuering" klänning Cate Blanchett bar till 1999 Academy Awards. Genom att repurposing deadstock garn, säger Yim att hon "tar någonting som är arkiv vintage och gör den ny årgång."
 
 


Men medan sweaterna är oemotståndliga på egen hand, från superljuset enstaka mockhalsar till de krämiga 12-ply-kardigenerna, har de ofta en fascinerande, flerskiktad berättelse som stickas in. Till exempel, vårens 18-samling, som debuterar här, har försiktigt feministiska undertoner. Du kommer att märka dem först i fotograferingens stil, vilket är till skillnad från standard lookbook-bilder och tar signaler från kvinnliga fotografers arbete som Vivian Maier, Lee Miller och Dora Maar. "Jag ville ha en känsla av surrealistisk, en känsla av illusion", säger Yim. "Jag var intresserad av att inte bara se hur dessa fotografer porträtterade kvinnor med en surrealistisk kvinnlig blick, utan också vad de hade på sig (i bilderna) som en presentation av jaget." De brukade ha på sig tidlösa, mycket funktionella bitar som knapptryckningar, Byxor och skjortor - samma klassiska, minsta saker som en Plyknits-kvinna kan dra sig mot.

Vårsamlingen innehåller också några mössor med mössor med smala, snittade mandarinkrager. Vid en tidpunkt då kinesiska pyjamas och asiatiska motiv är populära på stora banor (Gucci och Prada bland dem), kanske det inte verkar särskilt roman. Men Yims mandarinkrager går utöver trenderna. Hon drog på qipao historia (den kända kinesiska klänningen) och dess roll i den fjärde rörelsen i maj 1919, när elever protesterade mot Versailles och Imperial Kinas fördrag. "Kvinnorna ville ha på sig något annat [till marschen], och qipaoen var något som traditionellt endast män kunde bära, med byxor under. Så kvinnor bestämde sig för att bära det som en klänning, och det [kom till] representerar den nya tiden. Det var typiskt som den rosa fittahatten av 1919, "lägger hon till med ett skratt. "Det sågs som supermodern då. En hel del socialites och politikerna brukade ha det, och tanken spred sig genom Shanghai, där allt mode kom in från Paris. "Den traditionella qipaoen var självklart väldigt platt -" det var bokstavligen en front och bakre panel ", Yim Säger-men Paris Couture har påverkat lokala skräddare och designers för att lägga till dart och formning. Under det närmaste århundradet sedan har qipao fortsatt att omarbetas, tolkas och till och med sexualiseras och inspirerat västerländska designers som Tom Ford (vars design du kommer ihåg från 2015 Met Gala-utställningen "China: Through the Looking Glass" ). "Plagget har så mycket historia som du gillar att glömma," säger Yim.

Så när du bär Yims ribbade qipao-inspirerade tröja nästa säsong - eller till och med ett pointelle-skal eller fjädervikt kofta - kommer du också att påminnas om den historien. Självklart, om du inte kan vänta så länge och behöver några mysiga, supervärda tröjor, har hennes Fall Collection just kommit, med många stycken som kommer in under $ 250. Shop lineup nu på Ply-knits.com och bläddra igenom våren '18 samling ovan.

nyhetsflicka.blogg.se

Dela några mode nyheter

RSS 2.0